Det är alldeles för mycket

Oj oj. Resultat från förfrågan om framtida innehåll inom ramen för kommunens friskvårdspeng:

Under november och december erbjuds alla anställda 1 färsk frukt under två veckor.
Jag tror jag väljer en färsk banan.

Bättre än såhär

Bättre än så här blir det inte i Kontorsråttans lilla grå vardag. I tisdags hände det omöjliga. Dom fantastiska Bloggkommentatorerna valde att recensera denna obetydliga lilla B-blogg som du för närvarande hittat till, och dessutom ge sin uppskattning. VILKET resulterade i att KOMMUNHUSET sköt i höjden på Bloggtoppens lista lika snabbt som humöret en fredageftermiddag. Hybris. Från plats 180 med mina 3 muskollegor som läsare per dag till plats 24 med obegripliga 1 018 läsare hittills denna vecka!!

Hädanefter gott folk kommer det bara att gå utför. Min talangbluff kommer synas och KOMMUNHUSET raaaaaasa på topplistorna. Ty jag är ingen humorist av stora mått utan endast en liten oneamongtheotherråtta i det stora maskineriet som kallas Administration. Även om det i sig kräver en stor portion av humor.

Men ikväll firas det. Ordentligt också, eftersom vi stänger igen redan klockan 12 i morgon. Tack tack Offentliga Sektorn!

When the shit

Det känns tryggt att vår kommun har en Plan för hantering av extraordinära händelser, antagen av KommunFullmäktige.  
"En kris ska i första hand hanteras inom ordinarie organisation med personal i sin vanliga roll, men i vissa fall är en anpassad organisation mer ändamålsenlig. Detta gäller framför allt för funktioner som ledning, samordning, information och rapportering. Med extraordinär händelse avses en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller ett landsting."


When the shit hits the fan är det här vad som väntar med andra ord: Jag ringer Risklinjen redan nu.


EFTERLYSNING

Vi sågs på diariekursen onsdagen den 17 september.
Jag i brun polotröja, du i fleeceväst.
Jag kan inte sluta tänka på dig.
Svar till:  Vi ses på nästa kurs

Friskvårdspeng

Oj. Vi har fått ett mail från Personalsekreteraren med uppmaningen att önska framtida innehåll inom ramen för kommunens friskvårdspeng. Efter rundfrågning på avdelningen föreslår vi:

• Gratis godis alla dagar
• Egen Sodastream på rummet, valfria smaker
• Subventionerade restaurangbesök, vardag och helg
• Dvd-spelare i vilorummet
• Fredagspub i kommunhusets cafeteria med tapas och lokala trubadurer

Tackogodnatt

Det här är stort. Mycket stort. Bäst att gå och lägga sig nu.
Imorgon en ny dag med nya förväntningar.

Apropå finanskrisenJag vet hur det känns Mårten.

Lika som bär 3

På KOMMUNHUSETS Näringslivskontor arbetar buspojkarna Knoll och Tott. Det är tack vare dom som vi har så himla många rediga företag i vår kommun, eftersom dom generöst delar med sig av diverse etableringsbidrag. Man kan säga att Knoll och Tott  tillsammans med Socialkontoret står för fördelandet av bidrag till de kommuninvånare som inte klarar sin försörjning på egen hand. Skillnaden är dock att Socialkontorets bidragstagare inte producerar en massa tovade tomtar.
Favoritklädsel: Kavaj / Nokiastövlar

Näringslivskontoret - Knoll och Tott

Om döden

Husmusen filosoferar:

- Om man skulle återfödas i sitt nästa liv, tror du man kan bli tandtroll då?

Den gamle räven

I vår kommun regerar en högerkoalition. Och det här är Idolen. Inte undra på att kommunens budgetunderskott ser ut som det gör. Alla pengar har ju gått till antidepressiv medicin.Jisses vad tokigt

I sann KOMMUNHUStradition tjänstgör Kontorsråttan måndag till fredag. På helgerna spånar hon; här tillsammans med Husmusen. Inget skapar mer kreativitet än goda vänner och ett glas rödtjut från box.PEP

PersonligaEffektivitetsProgrammet - Så effektivt att vi utesluter mellanslagen i titeln


Jag har nyligen genomgått KOMMUNHUSETS obligatoriska PEP-kurs. Fick börja med att svara på en enkätundersökning:


1. Det här är kursen för dig som känner att det finns fler arbetsuppgifter än vad det finns timmar på dygnet. FLER ARBETSUPPGIFTER SVAR NEJ (Okej inte en enkätfråga)


2. Svämmar e-postlådan över? Händer det att du får leta efter dokument? Känner du att tiden ibland inte räcker till? Skjuter du på arbetsuppgifter du borde ha påbörjat? SKJUTER SVAR JA


3. Skulle du vilja känna större kontroll och glädje i arbetet, få mer tid för koncentrerat arbete och minska informationsmängden? STÖRRE GLÄDJE SVAR JA


På det stora hela var det en fantastiskt fin och inspirerande kurs tycker jag. Jag fick lära mig en mycket effektiv prioriteringsmetod som handlade om att rangordna mina arbetsuppgifter utifrån viktighetsgrad. Den går ut på att numrera från skala 1 (som kännetecknar den viktigaste arbetsuppgiften) och uppåt. Ny och fräsch kunskap är alltid bra tycker jag.
Jag fick också lära mig att hantera inkommande material och information så smidigt och strukturerat som möjligt. Min kursledare tipsade om att minimera antal gånger som man tar i ett och samma dokument. Dvs första gången du tar del av ett dokument: bestäm direkt vilken pärm eller återvinningslåda det ska hamna i. Jag hade svårt att förstå vinsten med det tipset dock, eftersom min strävan är att aldrig befatta mig med ett enda dokument över huvud taget.
Vi fick lära oss allt om effektiv delegering, vilket har skapat en viss kylig atmosfär mellan mig och Pungråttan (sambon) - dock övergående hoppas jag (atmosfären alltså). Goda mazariner fick vi också till fika.
Ja, nöjd och glad kan jag inte annat än hålla med Kjell-Erik på Räddningsverket Revinge som skrivit till utbildningsföretaget IBT "Få mer gjort":


Hej!

Er PEP-kurs har underlättat min vardag högst väsentligt. Det tog inte mer än någon vecka förrän jag märkte av effekterna. Jag fick mer tid över och stressnivån minskade avsevärt. Idag, tre månader efter kursstarten, ser min dag helt annorlunda ut än tidigare. Jag får mycket mer gjort, känner i princip ingen stress eller press överhuvudtaget och har tid över att reflektera. Varje timme jag lägger ner på att "PEPpa" får jag flerfalt tillbaka. Jag har insett att jag inte har tid till att inte "PEPpa".


Malmö 2006-05-11


Kjell-Erik Jarlsborg
Resurschef Teknik
Räddningsverket Revinge


Grattis Kjell-Erik. Verkligen.


Äntligen fredag

Äntligen är det fredag - bästa dagen på hela veckan. Som vanligt anlände jag lite sent till kontoret p g a trög morgontoalett - tur att flexförmånen ingår i Kontorsråttans anställningsavtal. Bjuder er på dagens outfit för att blidka Kommungudarna. Låt dig gärna inspireras!


Kavaj polyester: Veras Mode 229:-
Favoritbyxor bruna: Domus damavdelning 198:-
Body - f.d gympingdress: 79:- ? (inköpt för länge sedan via gymnastikföreningen)
Skor: Skokanonen 299:-
Morgontidning: prenumeration 1 040:-/6 mån.


Om kvinnor kontrollerade världen...

...ja, då vore detta ett självklart tillbehör. I allafall i mitt grådaskiga liv. Kontorsvaruhuset nästa. Någon?
 

Lika som bär 2

I vårat kommunalråd bor en Miss Piggy. I Miss Piggy bor ett kommunalråd. Inte bara till utseende och klädsel, utan även till lynne. Jag älskar verkligen Miss Piggy. Jag älskar inte vårat kommunalråd, men jag måste säga att jag samtidigt beundrar henne på något sätt. Hon är så respektingivande och malplacerad på en och samma gång, att jag nästan blir lite rädd för henne. Jag skulle till exempel inte våga gå fram till henne i kommunhusfiket och fråga henne om varför hon tycker att skolan i långtbortistan ska vara kvar, trots att den bara har typ sju elever. Jag tror på allvar att jag skulle få en fet Miss Piggy-smäll rakt över nosen. Och det vill jag verkligen undvika.
Favoritmaterial: råsilkeKommunalrådet - Miss Piggy

Jag famlar

Jag famlar i denna bloggvärld som jag självmant har trätt in i. En knapp vecka efter att jag klev ur mushålet och outade mina visioner, drabbades jag av allvarlig skrivkramp och sviktande självförtroende. Massor av ideér i mitt lilla huvud, men vem vill ta del av dessa? Vad kan en liten kontorsråtta bidra med? Egentligen?
Men nu har jag en strategi för att inte helt tappa krutet:
1. Mera jobb med själva layouten. KOMMUNHUSET har rätteligen blivit brun i olika nyanser - vilken färg kan passa bättre på ett råtthål? Name one!
2. Struktur struktur struktur. Minst 30 minuter per dag ska investeras i denna blogg. Minst.
3. Funderar på att köpa ny mobil med bättre kamera. Är det motiverat undrar Husmusen. Svar ja. Hur ska jag annars, snabbt och diskret, kunna fånga alla spännande incidenter på KOMMUNHUSET och från råttans övriga liv? Lösningen.

Nytt annars? Magnus Uggla har börjar blogga igen. Jag tipsade min kollega idag, vilket genast skapade samma behov som om jag hade tipsat en höjdhoppare om gratis kokain. Hon är fast.

På botten å upp igen

Ännu en måndag på kontoret till har passerat.
Dagens bottennapp: inbjudan till en administrativ kurs i Stockholm som tillhandahålls en dag i december. En dag! Hur ska jag hinna julshoppa?
Dagens höjdare: keso kvar bland fikautbudet kl. 09.34. Annars brukar vi sena kontorsråttor få nöja oss med ost och en lam ursäkt att "det finns dom som tar mer än 1 skinkskiva på smörgåsen". Yeah sure, som om fikapersonalen skulle kunna göra en korrekt beräkning av förväntad påläggsåtgång. Det krävs vidareutbildning för sådana beräkningar.
Imorgon en ny dag med nya förväntningar.

Celebrate good times

4 dagar efter the grand opening ligger KOMMUNHUSET på plats 243 av 630 humorbloggar på bloggtoppens lista. Det tycker jag är ganska bra jobbat av en kontorsråtta. 27 besökare. Dags att fira.

Why can´t I be more like you

Det här är min idealbild av en sann kontorsråtta. Kvinnan på bilden äger en sådan elegant och samtidigt tillmötesgående framtoning. Notera  det bländvita leendet och de varma ögonen. Hennes örhängen som matchar pärmryggarna i bakgrunden. Jag tror att hon heter Lena. Eller kanske Barbro. Åhh Lena-Barbro  - jag önskar att jag vore mer som du.


Lyckans ostar dom där Glaspågarna! 

Lika som bär 1

I vår kommun härskar kommunchefen X X. Jag vet inte riktigt hur han rätteligen bör beskrivas, förutom att han är en grym kopia av Carl-Ingemar Perstad alias Trafikmagasinsnubben. Lite rundare kinder på kommunschefen kanske. Perstad grundade Trafikmagasinet och ledde programmet i 24 år och även där finns en fantastisk likhet. Det är verkligen dags för kommunchefsnubben att gå i pension nu efter typ 74 år på maktens tron. Jesus vad trött han känns på sina muntliga rapporter från KS (KommunStyrelsens) senaste sammanträden. Jag tror att han skiter högaktningsfullt i benchmarking och bygdemedel. Dessutom är det en överdrift att han härskar; han är egentligen helt och hållet i klorna på tjänstekvinnorna som dominerar i kommunledningskansliets korridor. Pip pip.
Favoritfärg: brun
 


Kommunchefen - Carl-Ingemar Perstad

Dagen efter dagen efter

Jag är tillbaka. Back in business. Mitt halsont visade sig vara skavsår från min överkonsumtion av rökig whisky och ledvärken berodde nog på att jag somnade i soffan efter whiskyn. Glömde nämna att jag hade releaseparty i måndagskväll för att fira min bloggpremiär och det var ett väldans drag. Jag och Husmusen rockade loss på vardagsrumsbordet till tonerna av Trance Dance dunderplatta A-Ho-Ho.
Jag gjorde inget av alternativen på gårdagens lista, så idag har jag improduktivitetsångest som heter duga. Ska börja arbetsdagen med att rangordna mina kulspetspennor och därefter rengöra musen. Hopp.

Dagen efter

Idag är jag hemma och sjuk, ont i halsen och ont i hela kroppen. Det känns så himla nedrigt att drabbas så här dagen efter att nya bloggen haft premiär, men vad göra? Jag kände inte av några som helst sjukdomssymptom igår, men checkade ändå ut från kontoret klockan halvtre för säkerhets skull. Allt för att minimera skadan av ett avdrag på lönekontot - en fjärdedels karensdag är banne mig tillräckligt. Som kontorsråtta med dyra vanor kan jag inte vara nog försiktig med mina inkomster.


Trots att jag för stunden saknar livsgnista skänker jag er läsare några tips på vad man som kontorsråtta kan sysselsätta sig med när man är hemma och sjuk och har tråkigt:
1. Skicka ett brev till din granne
2. Hitta på ljudeffekter till allt du gör
3. Slipa alla bestick istället för att diska
4. Färga håret till samma färg som du redan har
5. Arkivera dina gamla underbyxor alternativt kalasbyxor

Lycka till. Själv ska jag börja med att rensa navelludd.


Välkommen till Kommunhuset

Kommunhus är i Sverige en generell benämning på en byggnad i vilken en kommuns centrala administration är inrymd.

Beroende på olika lokala historiska förhållanden kan kommunhuset ha olika benämningar i olika kommuner (förvaltningshus, kommunalhus, kommunalkontor, nämndhus, rådhus, stadshus etc), men kan ibland även sakna ett särskilt namn.

Det kan också förkomma att termen, eller någon av ovanstående, används om lokala kommunala servicekontor utanför centralorten.
Och här tjänstgör Kontorsråttan.

 


Exempel på förekommande kommunhus:

Kommunhuset i Bromölla


Kommunhuset i Edsbyn


Kommunhuset i Timrå

RSS 2.0